mandag 6. september 2010

Brønnøysund - Sandnessjøen


De Syv Søstre

6. september 2010
Siste etappe fra Brønnøysund til Sandnessjøen foregikk under blå himmel og i solskinn. Vi ble tatt i mot av Martine, Ingrid og Bjørn på dagen tre måneder etter at vi la ut. Da jeg skrev stil på folkeskolen, advarte læreren sterkt mot å avslutte turstiler med "Da vi kom hjem, var alle enige om at det hadde vært en fin tur". Men det har vært en fin tur!


søndag 5. september 2010

Sætervik - Rørvik - Brønnøysund


Denne møtte jeg på Folda. De lå på skarp
kryss, mens jeg lenset unna


Grinna fyr, Folda


Helgelandsflæsa nord av Leka. Som kjent
er det også en Helgelandsflæse nord av Kunna.


Torghatten kan brukes som seilingsmerke
langt sør i leia.


Jeg følte ingen lyst til å krangle med
Trollfjord i det trange sundet sør for brua
til Torget!

4. – 5. september 2010
Etter flere vindløse dager fikk jeg seilvind over Folda. 5-8 m/s fra sørvest passet utmerket. Utpå dagen ble det også noen glimt av sola. En god dag på sjøen som ble avsluttet i Rørvik.
På søndag gikk turen for motor og autopilot på flat sjø fra Rørvik til Brønnøysund. I Brønnøysund kom Siri om bord igjen etter noen dagers restitusjon hjemme.

fredag 3. september 2010

Kristiansund - Fosnavågen - Sætervik


Polarlys på vei sørover i Trondheimsleia


Fosnavågen


Ikke mye seilvind utenfor Lysøysund


God plass i Sætervik


Solnedgang over moloen

2. – 3. september 2010
Avgang fra Kristiansund på torsdag i solskinn. Nordøst bris (motvind) 3 – 6 m/s mesteparten av dagen. Trondheimsleia er lang. Ankomst Fosnavågen kl. 19.30. Utseilt distanse 54 n.m.
Havnebeskrivelsen jeg hadde for Fosnavågen, stemte ikke. Den lange gjestebrygga i havneguiden, var delt opp i båser for faste plasser. To gjesteplasser på enden av brygga. Dybdemåleren viste 2.1 m på lavvann. Fint klubbhus.
Leia fra Fosnavågen til Sætervik ved Buholmråsa er mer variert enn Trondheimsleia. I Trondheimsleia kunne jeg lese ferdig en bok jeg holdt på med. I dag ble det lite tid til lesning. Lykter, staker og varder, garn og båter krevde det meste av oppmerksomheten.
Var innom Bessaker og fylte diesel og handlet. Ble litt dieselsøl som jeg måtte vaske bort. På butikken la jeg en sekspakning med ølbokser i handlevogna. Plutselig begynte en av boksene å frese og sprutet øl over meg. Fikk en real dusj. Når man lukter en blanding av diesel og øl, er det en fordel å være alene i båten!
Kom inn tilSætervik klokka halv åtte om kvelden etter 57 nautiske mil.

onsdag 1. september 2010

Bud - Kristiansund


Elding; konstruert, bygget og ført av
Hafsteinn Johansson

I Kristiansund delte vi gjestebrygga med
en polsk super-yacht som hadde vært på
Svalbard-cruise, men som nå hadde et
påtvunget opphold p.g.a. maskinskade

28. august – 1. september 2010
På Bud møtte vi en interessant seiler. Hafsteinn Johannssen, islending bosatt i Norge, lå der med sin 62 fot lange og 25 tonn tunge seilbåt Elding. Han konstruerte båten og bygget den selv i løpet av fem år. 1990 seilte han den solo, non-stop jorden rundt på 241 dager for å teste ut båten, som han sa. Siden hadde han foretatt mange lange ferder, bl.a. Atlanterhavet rundt. Nå var han på vei sørover til hjemhavnen Husnes etter å ha vært i Tromsø. Han innrømmet at det kunne være en utfordring å håndtere båten alene ved tillegging i trange havner!
Vi forlot Bud på lørdag og gikk til Kristiansund. Hustadvika var i godlune. Lett motvind, lite sjø og oppholdsvær. I Kristiansund fikk Siri vondt i ryggen, og vi ble liggende noen dager i håp om at plagene var forbigående. I dag måtte hun imidlertid kaste inn håndkleet og innstille seg på å ta hurtigruta hjem.

fredag 27. august 2010

Sandshamn - Finnøy - Ona - Bud


Finnøy gjestehavn


Fyret på Ona er vernet


Inne på havna på Ona


Oversiktbilde fra fyret


Gjestebrygga på Bud

26. – 27. august 2010
Vi forlot Sandshamn kl. 09.30 i gråvær og spredt regn, men utover dagen ble det både solskinn og varme. Vi gikk nord for Gurskøy gjennom Kvalsundet og passerte under to broer på henholdsvis 20 og 17 meter. Vi fortsatte ut i Breisundet og passerte Ålesund kl. 13.15. Fortsatte videre nordover til vi ankom Finnøy kl. 16.45.
Gjestehavna på Finnøy anbefales. 120 meter kaiplass langs to solide betongbrygger innerst i havna og skjermet mot vind fra alle retninger. Nytt og flott servicebygg med alle faciliteter inklusiv et motormuseum! Gratis utlån av sykler som vi selvsagt benyttet oss av.
På fredag gikk vi videre ut til fiskeværet Ona hvor vi tok en masse bilder og spiste lunsj. Stedet minnet litt om Grip, men med den forskjell at Ona har fastboende året rundt.
Etter besøket på Ona gikk vi videre til Bud hvor vi la oss til for natten. Bud er siste havn før Hustadvika.

tirsdag 24. august 2010

Florø - Sandshamn


Kystmuseet i Florø


Stadt passeres


Rosenlund marina, Sandshamn, Sandsøy


Siri på tur på Sandsøy


Sykkeltur på Sandsøy

21. – 24. august 2010
Liggedagene i Florø ble blant annet brukt til klesvask og til besøk på Kystmuseet som hadde en imponerende samling av trebåter, og en interessant oljeutstilling med utgangspunkt i Snorre-plattformen.
Mandag kastet vi loss i gråvær som etter hvert ble til blå himmel og solskinn. Rundt Stadt var det vindstille, men en del rotet sjø etter kulingen de foregående dagene. Siri klaget over at rullingen gjorde det vanskelig å hekle. Etter rundingen gikk vi til Kvamsøya og innom Brisinghaug, men vi likte ikke havnen og fortsatte til Sandshamn på Sandsøy. Vi ligger ved Rosenlund marina og har hele anlegget for oss selv. Sandsøy er en fin øy med variert natur og gode turmuligheter. Vi hentet frem syklene og utforsket øya.

fredag 20. august 2010

Bergen - Skjerjehamn - Florø


Nå var det på tide med et bilde av båten igjen!


Skjerjehamn byr på to skulpturer. Kontrasten er
stor mellom denne ungjenta og kongestatuen.


Dette er statuen av Kong Olav som Oslo avslo
og som Skjerjehamn omfavnet. Å hevde at
statuen gjør nazihilsen, er litt vanskelig å forstå.

Havna ligger noe åpent til, men det var vindstille
mens vi var der.


18. – 20. august 2010
Onsdag ble den varmeste sommerdagen vi hadde opplevd på turen. Vi forlot Bergen og gikk nordover gjennom Alverstraumen og innerleia opp til Skjerjehamn i Gulen like sør for Sognefjorden. I Skjerjehamn var det 27 varmegrader da vi kom inn om ettermiddagen.
På torsdag fortsatte sommeren, og vi gikk videre nordover på flatt og vindløst hav over fjorder og gjennom trange sund til vi nådde Florø.
De siste dagene har vi gått i gamle spor eller rettere sagt seilt i gamle kjølvann, og slik bir det mye oppover kysten.
Værmeldingen varsler nå stiv og sterk kuling med mulighet for liten storm ved Stadt i helga, så vi holder oss i ro i Florø noen dager.

tirsdag 17. august 2010

Sagvåg - Bergen


Sagvåg på sørvestspissen av Stord


Dette cruiseskipet møtte Arthur og jeg da vi ankom
Gøteborg. Nå møtte Siri og jeg det samme skipet da
vi ankom Bergen!



Utsikten fra båten her vi ligger i Vågen i Bergen

Tirsdag 17. august 2010
Sagvåg gjestehavn var så godt skjermet at det nesten var unødvendig å bruke fortøyninger! Vi forlot havna og satte kurs videre nordover Stokksundet på vestsiden av Stord på en overskyet og vindløs dag. Etter hvert krysset vi Selbjørnfjorden og fortsatte med Selbjørn på babord og Huftarøy på styrbord. Krysset Korsfjorden og tøffet videre langs Sotra før vi svingte inn Byfjorden og la til nedenfor Bryggene i Bergen etter 42 nautiske mil.

mandag 16. august 2010

Roaldsøy - Sagvåg


Denne løfter det meste!


Kvitsøy


Flere enn oss tok en runde innom Kvitsøy


Kvitsøy


Haugesund

15. – 16. august 2010
Søndagen ble benyttet til sykkeltur inn til Stavanger og til en trivelig grillkveld sammen med Nina og Arnt. På mandag forlot vi Roaldsøy. Vi gikk innom Kvitsøy og deretter over Boknafjorden og inn Karmsundet. Der fikk vi seilvind, men ikke nok til å holde ønsket fart, og løsningen ble kombinasjonen storseil og motor. Samme fart med lavere turtall.
Vi svingte innom Haugesund før vi gikk over Sletta og innover Bømlofjorden. Vi endte opp i Sagvåg på sørvest-spissen av Stord. Trivelig havn med kronglet innseiling.

søndag 15. august 2010

Egersund - Roaldsøy (Stavanger)


Idyll i Egersundet


Siri og lyd- og lysbøya som markerer Jærens rev



Siri er fornøyd med seilføringen


Utsikt fra Bybrua Stavanger

13. - 14. august 2010

Fredag var liggedag i Egersund med konsert med Postgirobygget om kvelden på kaikanten like ved gjestebrygga.
Lørdag opprant med sol og avgang kl. 10.45. Tidlig til oss å være. Lett motvind fram til runding av Jærens rev. Da fikk vi seilvind. 5-6 m/s til å begynne med og etterhvert økning til 8-9 m/s. Vi passerte Tungesnes i 7 knop på skarp kryss. Innover fjorden ble det lens i avtagende vind.
Nå ligger vi på Roaldsøy hos Nina og Arnt på den samme båtplassen som vi forlot for nøyaktig en måned siden. Herfra begynner hjemturen.

torsdag 12. august 2010

Kristiansand - Farsund - Egersund


Ravnedalen i Baneheia


Nye Hellesund


Lindesnes


Farsund


Lens for genoa forbi Lista

10. – 12. august 2010
Siste dag i Kristiansand ble bl.a. benyttet til en tur i Baneheia; et flott turområde som ligger rett innpå byen.
Kristiansand gjestehavn så ut til å være treffsted for nederlandske seilbåter. Da vi lå der, var det 6-7 nederlandske båter og 4-5 norske.
Onsdag forlot vi Kristiansand i solskinn. Vi hadde lett motvind hele dagen og la kursen innaskjærs til vi gikk ut ved Ryvingen og forbi Udevåre og Lindesnes og deretter inn til Farsund.
På torsdag fikk vi seilvind. 7 – 9 m/s fra sør-øst som gav lens forbi Lista nesten helt fram til Egersund før den løyet. Straffen for å seile platt lens i åpen sjø er selvsagt en god del rulling, men farten var upåklagelig.

mandag 9. august 2010

Risør - Grimstad - Kristiansand


Grimstad


I Blindleia går man tett på vardene


Ingen tvil om hvilken side man skal gå på!


Sommerdag i Kristiansand. Noen gutter bruker
den kunstige fossen som dusj.


Siri og noen av lokalbefolkningen.

7. – 9. august 2010
Vi rev oss løs fra trebåtfestivalen i Risør på lørdag og satte kursen for Grimstad. Vi hadde litt latmannsseilas for genoa i en nordlig, skiftende bris, men når farten kommer ned mot to knop, krever mannskapet at motoren startes. Og slik ble det. Vi kom frem til Grimstad i sekstida, og jaggu var det ikke festival der også! Nytelsesfestival ble den kalt. Nytelsen gikk ut på at folk satt ubekvemt i et langtelt i havna og spiste og drakk mens musikken ljomet. Vi satt bekvemt i cockpiten med alle rettigheter og nøt kvelden.
Fra Grimstad gikk reisen på søndag videre gjennom Blindleia til Kristiansand. Der var det god plass i gjestehavna og god tilgang på vaskemaskiner og tørketrommel. Mandag ble dermed vaskedag. Slikt må også gjøres!